060/327-0-327, 064/330-56-60 [email protected]

Koje usluge pruža JP Gradsko stambeno u skladu sa ugovorom o održavanju stambenih zgrada?

 

Nedoumice oko toga šta JP Gradsko stambeno podrazumeva pod održavanjem zgrada

JP Gradsko stambeno i ugovor o održavanju zgrada – koji su to radovi koje pokriva stavka “održavanje zgrade”?

Hitne intervencije i tekuće održavanje

Mnogo je nedoumica među stanarima oko toga šta obuhvata stavka “održavanje zgrade” na uplatnici Infostana. Kao što verovatno mnogi znaju, preko uplatnica Infostana plaćaju se računi za usluge više javnih preduzeća. Jedno od njih je i JP Gradsko stambeno koje pruža usluge održavanja zgrada.

Učestvujući na brojnim sednicama skupštine stambene zajednice, stekli smo utisak da veliki broj građana nije upoznat koje usluge može da očekuje od pomenutog preduzeća.

Hitne intervencije Gradskog stambenog

Radovi hitnih intervencija koji se izvršavaju bez odlaganja

Na sajtu JP Gradskog stambenog strogo su definisani poslovi koji obuhvataju radove hitnih intervencija i radove na redovnom održavanju zgrade. Radovi hitnih intervencija:

 • Pojedini radovi hitnih intervencija (pucanje cevi, zagušenje kanalizacije, zaglavljivanje u liftu i dr.) se izvršavaju, svakodnevno, 24 časa, bez odlaganja, radi zaštite života i zdravlja ljudi, njihove sigurnosti, zaštite imovine od oštećenja i dovođenja zgrade, njenih delova, uređaja, instalacija i opreme u stanje ispravnosti, upotrebljivosti i sigurnosti.
 • U okviru Sektora za tehničke poslove radi Odeljenje za hitne intervencije u kojoj su angažovani iskusni majstori svih profila pod rukovodstvom inženjera i tehničara-dispečera. Odeljenje je opremljeno sa savremenim alatima, rezervnim delovima i vozilima tako da po primljenom pozivu u najudaljenije delove Grada stiže za najkraće moguće vreme.

   

  Odeljenje hitnih intervencija (00-24),
  Danijelova 32
  Tel: 3950-300, 3950-301
  Faks: 2462-624
  Radno vreme: 00.00-24.00

  Kod hitnih slučajeva najbolje je odmah obavestiti upravnika koji će kontaktirati JP Gradsko stambeno, odeljenje hitnih intervencija, kako ne bi svaki stanar pojedinačno prijavljivao slučaj i da ne bi došlo do zagušenja telefonskih linija. 

Redovno održavanje Gradskog stambenog

Radovi na redovnom održavanju zgrade predmet su najčešćih rasprava na sednicama skupština stambenih zajednica. Zašto? Zato što gotovo niko ne zna odredbe Ugovora o održavanju stambenih zgrada sa gradskim stambenim preduzećem.
Iz tog razloga stanari, članovi skupštine stambene zajednice, očekuju da se od novca prikupljenog na računu stambene zajednice kod Gradskog stambenog mogu rešavati brojna pitanja, koja nažalost ne potpadaju pod ingerencije pomenutog preduzeća.
Drugim rečima, ukoliko očekujete zamenu ulaznih vrata, krečenje zgrade ili slično, a znate da na računu kod JP Gradsko stambeno vaša stambena zajednica ima milion dinara, prilično ćete se iznenaditi kada saznate da tim novcem ne možete raspolagati kako svi vi želite.
Šta je onda to što po ugovoru možete očekivati od novca koji godinama izdvajate za “održavanje zgrade”?

Ugovor o održavanju stambene zgrade sa JP Gradsko stambeno

U skladu sa Ugovorom o održavanju stambenih zgrada, JP “Gradsko stambeno” izvodi manje radove na popravci zajedničkih delova zgrade, instalacija i uređaja. Ovi radovi se izvode po radnom nalogu koji otvara referent sa radne jedinice, a po prijavi predsednika Skupštine zgrade, odnosno stanara (odnosno upravnika, profesionalnog upravnika ili stanara).
Radovi ovog obima imaju tretman hitne intervencije, limitirani su cenom koštanja i vlasnici stanova pokrivaju njihove troškove kroz plaćanje mesečne nadoknade na osnovu Ugovora.

U zgradama bez lifta JP “Gradsko stambeno” obavlja sledeće radove po Ugovoru o održavanju stambenih zgrada:

 • izbacivanje podzemnih i slivnih voda iz podrumskih i drugih prostorija,
 • odgušenje zajedničkih kanalizacionih instalacija u zgradama,
 • popravka i delimična zamena zajedničkih vodovodnih i kanalizacionih cevi, koje pripadaju zgradi, kada dođe do prskanja,
 • popravka i zamena ventila na zajedničkim vodovodnim instalacijama,
 • manji radovi na popravci krovnog pokrivača kojima se sprečava prokišnjavanje u stanove i u prostorijama u kojima se nalaze zajednički uređaji (stepenište, lift kućica, i sl),
 • popravke i zamene stakla nad stepenišnim prostorom,
 • manje popravke na delovima fasade,
 • zamena razbijenih stakala na ulaznim vratima u zgradu,
 • popravke elektroinstalacije od glavnog razvodnog ormana do razvodne table u stanu i od glavnog razvodnog ormana do priključne kutije na fasadi zgrade,
 • redovna kontrola i popravka gromobranskih instalacija,
 • redovan pregled, servisiranje i otklanjanje kvarova na uređajima u zgradi kao što su: hidrofori i hidrocili, akumulatori, APA uređaja i instalacija za nužno svetlo, signalno avio svetlo,
 • zamena pregorelih stepenišnih automata za svetlo i tastera kao i drugi radovi vezani za održavanje instalacija stepenišnog svetla.

Pored radova pobrojanih kod zgrada bez lifta, u zgradama sa liftom JP “Gradsko stambeno” obavlja i sledeće radove po Ugovoru o održavanju stambenih zgrada:

 • servisiranje liftova jedanput mesečno sa pripadajućim materijalom prema Pravilniku o Bezbednosti liftova (Sl. Glasnik RS br. 101/10, u primeni od 06/01/2011)
 • popravke liftova do visine radnog naloga
 • tehnički pregled (ispitivanje ispravnosti celokupnog liftovskog postrojenja radi dobijanja sertifikata o ispravnosti od strane specijalizovane, stručne institucije – jednom godišnje),
 • baždarenje regulatora brzine na liftu

Pročitajte još…

Stambene zajednice – poreska i računovodstvena pitanja

Stambene zajednice - poreska i računodstvena pitanja   Koje su obaveze stambenih zajednica po Zakonu o računovodstvu i Zakonu o porezu na dobit pravnih lica Stambene zajednice - poreska i računovodstvena pitanja Zakon o računovodstvu i obaveze stambenih zajednica...

Odluka o visini iznosa tekućeg i investicionog održavanja

Tekuće i investiciono održavanje zgrade - novi pojmovi iz Zakona o stanovanju i održavanju zgrada Kako je Zakon definisao pojmove tekuće i investiciono održavanje zgrade? Tekuće održavanje je izvođenje radova koji se preduzimaju radi sprečavanja oštećenja koja nastaju...

Upravnik ili profesionalni upravnik

Gradimo uzajamno poverenjeUpravnik ili profesionalni upravnik? Zašto profesionalni upravnik?  Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada stupio je na snagu 1. januara 2017. godine i od samog starta izazvao je brojne polemike. Posebno veliku pažnju privuklo je...

Registracija stambene zajednice

Registracija stambene zajednice   Registracija stambene zajednice po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada Registracija stambene zajednice Po novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, obavezna je registracija stambenih zajednica (zgrada) kao pravnih lica....

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada  Najvažnije odredbe zakona Zakon o stanovanju i održavanju zgrada - članovi bitni za upravljanje i održavanje zgrada Zakon o stanovanju i održavanju zgrada sadrži i odredbe koje nisu usko vezane za probleme održavanja i...

Angažujte profesionalnog upravnika

Neka profesionalni upravnik radi za vas!

Ukoliko ne želite da preuzimate odgovornosti koje je doneo novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, onda je pravi trenutak da nas kontaktirate.

Vladimira Tomanovića 35, Beograd

Pošaljite nam poruku