060/327-0-327 [email protected]

Koje usluge pruža JP Gradsko stambeno u skladu sa ugovorom o održavanju stambenih zgrada?

 

Nedoumice oko toga šta JP Gradsko stambeno podrazumeva pod održavanjem zgrada

JP Gradsko stambeno i ugovor o održavanju zgrada – koji su to radovi koje pokriva stavka “održavanje zgrade”?

Hitne intervencije i tekuće održavanje

Mnogo je nedoumica među stanarima oko toga šta obuhvata stavka “održavanje zgrade” na uplatnici Infostana. Kao što verovatno mnogi znaju, preko uplatnica Infostana plaćaju se računi za usluge više javnih preduzeća (EPS, Vodovod i kanalizacija, Toplane, Gradska čistoća…). Jedno od njih je i JP Gradsko stambeno koje pruža usluge održavanja zgrada.

Dakle, za početak treba razlikovati firme Infostan i Gradsko stambeno. Gradsko stambeno je firma koja se bavi održavanjem zgrada, a svoje usluge naplaćuje preko uplatnica firme Infostan. Infostan za usluge izdavanja računa i njihove naplate, naplaćuje firmi Gradsko stambeno proviziju. Tu se završava svaka sličnost sa ovim firmama, pa je red da svi počnu da ih razlikuju!

Učestvujući na brojnim sednicama skupštine stambene zajednice, stekli smo utisak da veliki broj građana nije upoznat koje usluge može da očekuje od pomenutog preduzeća.

Hitne intervencije Gradskog stambenog

Radovi hitnih intervencija koji se izvršavaju bez odlaganja

Na sajtu JP Gradskog stambenog strogo su definisani poslovi koji obuhvataju radove hitnih intervencija i radove na redovnom održavanju zgrade. Radovi hitnih intervencija:

 • Pojedini radovi hitnih intervencija se izvršavaju, svakodnevno, 24 časa, bez odlaganja, radi zaštite života i zdravlja ljudi, njihove sigurnosti, zaštite imovine od oštećenja i dovođenja zgrade, njenih delova, uređaja, instalacija i opreme u stanje ispravnosti, upotrebljivosti i sigurnosti.
 •  Ovo su poslovi koje Gradsko stambeno izvršava u rekordno brzom roku (imajući u vidu broj zgrada koji se održava, saobraćajne gužve, raspoloživost ekipa…):

  – odglavljivanje, obezbeđenje i oslobađanje lica i stvari iz zaglavljene kabine lifta;
  – zatvaranje vode na centralnom ventilu i glavnim ventilima usled pucanja vodovodne instalacije;
  – intervencije kojima se na zgradi obezbeđuje redovno snabdevanje vodom i električnom energijom;
  – odgušenje kanalizacione mreže u zgradi ili njenom posebnom delu
  – obezbeđenje ugroženog prostora (trotoara, prilaznih staza i dr.)
  – preduzimanje zaštitnih mera u cilju prevencije požara i drugih oštećenja, kojima se sprečava ugrožavanje bezbednosti lica i imovine.

 • BITNO: U slučaju da nemate jednu fazu u stanu, obratite se Gradskom stambenom, njihove ekipe će doći u najkraćem mogućem roku i rešiti problem!
 • BITNO: Ukoliko imate problema sa zagušenjem na vertikali, takođe se obraćate Gradskom stambenom!
  Dakle, ako vam se voda „vraća“ u sudoperu ili lavabo, prvo što treba da uradite je da odete do komšija iznad vas i zamolite da puste vodu. Ako voda izlazi kod vas, onda je u pitanju vertikala, nije lokalni problem (koji morate rešavati sami), a zagušenje na vertikali rešavaju ekipe Gradskog stambenog.
 • U okviru Sektora za tehničke poslove radi Odeljenje za hitne intervencije u kojoj su angažovani iskusni majstori svih profila pod rukovodstvom inženjera i tehničara-dispečera. Odeljenje je opremljeno sa savremenim alatima, rezervnim delovima i vozilima tako da po primljenom pozivu u najudaljenije delove Grada stiže za najkraće moguće vreme.

   

  Odeljenje hitnih intervencija (00-24),
  Danijelova 32
  Tel: 3950-300, 3950-301
  Faks: 2462-624
  Radno vreme: 00.00-24.00

  Kod hitnih slučajeva najbolje je odmah obavestiti upravnika koji će kontaktirati JP Gradsko stambeno, odeljenje hitnih intervencija, kako ne bi svaki stanar pojedinačno prijavljivao slučaj i da ne bi došlo do zagušenja telefonskih linija. 

Redovno održavanje Gradskog stambenog

Radovi na redovnom održavanju zgrade predmet su najčešćih rasprava na sednicama skupština stambenih zajednica. Zašto? Zato što gotovo niko ne zna odredbe Ugovora o održavanju stambenih zgrada sa gradskim stambenim preduzećem.
Iz tog razloga stanari, članovi skupštine stambene zajednice, očekuju da se od novca prikupljenog na računu stambene zajednice kod Gradskog stambenog mogu rešavati brojna pitanja, koja nažalost ne potpadaju pod ingerencije pomenutog preduzeća.
Drugim rečima, ukoliko očekujete zamenu ulaznih vrata, krečenje zgrade ili slično, a znate da je na računu kod JP Gradsko stambeno vaša stambena zajednica u nekom proteklom periodu imala npr. milion dinara, prilično ćete se iznenaditi.

Zgrade više nemaju “svoj” račun i fond, intervencije se vrše bez obzira da li je zgrada u minusu na godišnjem nivou

Naime, čak i nekoliko godina od donošenja novog Zakona i odluke Grada Beograda, mnogi i dalje ne znaju za činjenicu da stambene zajednice nemaju više nikakva sredstva na računu kod Gradskog stambenog. Drugim rečima, svi stanari uplaćuju novac za održavanje zgrade, taj novac ide na određeni račun, ali zgrada tim novcem ne može da raspolaže, on se koristi za intervencije i održavanje. Zgrada nema svoj fond, ukoliko zamislimo da bude 100 intervencija u toku godine, ekipe Gradskog stambenog ih neće dodatno naplatiti, to je obuhvaćeno ugovorom. Druga zgrada možda neće imati potrebu za intervencijama (neće poslati niti jedan zahtev u toku godine) i na taj način ova firma finansijski “pokriva” radove na drugim zgradama koje se nalaze u njihovom sistemu održavanja.
Šta je onda to što po ugovoru možete očekivati od novca koji godinama izdvajate za “održavanje zgrade”?

Ugovor o održavanju stambene zgrade sa JP Gradsko stambeno

U skladu sa Ugovorom o održavanju stambenih zgrada, JP “Gradsko stambeno” izvodi manje radove na popravci zajedničkih delova zgrade, instalacija i uređaja. Ovi radovi se izvode po radnom nalogu koji otvara referent sa radne jedinice, a po prijavi (profesionalnog) upravnika Skupštine stambene zajednice, odnosno stanara.
Radovi ovog obima imaju tretman hitne intervencije, limitirani su cenom koštanja i vlasnici stanova pokrivaju njihove troškove kroz plaćanje mesečne nadoknade na osnovu Ugovora.

U zgradama bez lifta JP “Gradsko stambeno” obavlja sledeće radove po Ugovoru o održavanju stambenih zgrada:

 • izbacivanje podzemnih i slivnih voda iz podrumskih i drugih prostorija,
 • odgušenje zajedničkih kanalizacionih instalacija u zgradama,
 • popravka i delimična zamena zajedničkih vodovodnih i kanalizacionih cevi, koje pripadaju zgradi, kada dođe do prskanja,
 • popravka i zamena ventila na zajedničkim vodovodnim instalacijama,
 • manji radovi na popravci krovnog pokrivača kojima se sprečava prokišnjavanje u stanove i u prostorijama u kojima se nalaze zajednički uređaji (stepenište, lift kućica, i sl),
 • popravke i zamene stakla nad stepenišnim prostorom,
 • manje popravke na delovima fasade,
 • zamena razbijenih stakala na ulaznim vratima u zgradu,
 • popravke elektroinstalacije od glavnog razvodnog ormana do razvodne table u stanu i od glavnog razvodnog ormana do priključne kutije na fasadi zgrade,
 • redovna kontrola i popravka gromobranskih instalacija,
 • redovan pregled, servisiranje i otklanjanje kvarova na uređajima u zgradi kao što su: hidrofori i hidrocili, akumulatori, APA uređaja i instalacija za nužno svetlo, signalno avio svetlo,
 • zamena pregorelih stepenišnih automata za svetlo i tastera kao i drugi radovi vezani za održavanje instalacija stepenišnog svetla.

Pored radova pobrojanih kod zgrada bez lifta, u zgradama sa liftom JP “Gradsko stambeno” obavlja i sledeće radove po Ugovoru o održavanju stambenih zgrada:

 • servisiranje liftova jedanput mesečno sa pripadajućim materijalom prema Pravilniku o Bezbednosti liftova (Sl. Glasnik RS br. 101/10, u primeni od 06/01/2011)
 • popravke liftova do visine radnog naloga
 • tehnički pregled (ispitivanje ispravnosti celokupnog liftovskog postrojenja radi dobijanja sertifikata o ispravnosti od strane specijalizovane, stručne institucije – jednom godišnje),
 • baždarenje regulatora brzine na liftu

Za kraj – kakvo je naše mišljenje o saradnji sa JP “Gradsko stambeno” 

Jedno od najčešćih pitanja na skupštinama stanara glasi: “Šta mi plaćamo Gradskom stambenom, možemo li da raskinemo ugovor sa njima?”

Iz iskustva i saradnje sa ovim preduzećem možemo konstatovati sledeće:

Uz sve mane, nedostatke, propuste, eventualna probijanja rokova, ugovor sa Gradskim stambenim predstavlja određenu sigurnost i za zgradu i za nas upravnike stambenih zajednica. Zamislite situaciju u kojoj se dešava pucanje cevi u zgradi, poplava, zagušenje vertikale pa iz nekog stana izbija “voda” iz kanalizacije ili kuhinjske sudopere. Sve ovo može da se desi u sred noći, vikendom, potreban vam je hitno majstor. Zovete Hitne intervencije Gradskog stambenog i zamislite – ne plaćate ništa! Ovakve intervencije, u slučaju pozivanja neke druge službe ili majstora, mogu vas koštati par hiljada do par desetina hiljada dinara.

Ono sa čime nismo zadovoljni, odnosi se pre svega na čišćenje zgrada i održavanje liftova, ali o tome u nekom drugom tekstu.

Primera je puno, ali da ne otkrivamo sve, to je i svrha postojanja profesionalnih upravnika 🙂

Pročitajte još…

Nestanak vode, struje, problemi sa grejanjem u Beogradu

Isključenja vode u Beogradu, nestanak struje, problemi sa grejanjem   Na jednom mestu pogledajte sva obaveštenja Vodovoda, EDB-a, Toplana Gde proveriti da li je zakazano isključenje struje, vode, da li postoje problemi sa grejanjem Kvarovi na mreži, nestanak...

Pogledajte neke od radova koje je firma Beozgrad organizovala

Pogledajte neke od radova koje je firma Beozgrad organizovalaKoji su to poslovi koje obavlja profesionalni upravnik? Možemo li da očekujemo da će se profesionalni upravnik angažovati na rešenju problema u zgradi? Ovo su neka od najčešćih pitanja koje stanari postave...

Stambene zajednice – poreska i računovodstvena pitanja

Stambene zajednice - poreska i računodstvena pitanja   Koje su obaveze stambenih zajednica po Zakonu o računovodstvu i Zakonu o porezu na dobit pravnih lica Stambene zajednice - poreska i računovodstvena pitanja Zakon o računovodstvu i obaveze stambenih zajednica...

Odluka o visini iznosa tekućeg i investicionog održavanja

Tekuće i investiciono održavanje zgrade - novi pojmovi iz Zakona o stanovanju i održavanju zgrada Kako je Zakon definisao pojmove tekuće i investiciono održavanje zgrade? Tekuće održavanje je izvođenje radova koji se preduzimaju radi sprečavanja oštećenja koja nastaju...

Upravnik ili profesionalni upravnik

Gradimo uzajamno poverenjeUpravnik ili profesionalni upravnik? Zašto profesionalni upravnik? Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada stupio je na snagu 1. januara 2017. godine i od samog starta izazvao je brojne polemike. Posebno veliku pažnju privuklo je uvođenje...

Registracija stambene zajednice

Registracija stambene zajednice   Registracija stambene zajednice po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada Registracija stambene zajednice Po novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, obavezna je registracija stambenih zajednica (zgrada) kao pravnih lica....

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada  Najvažnije odredbe zakona Zakon o stanovanju i održavanju zgrada - članovi bitni za upravljanje i održavanje zgrada Zakon o stanovanju i održavanju zgrada sadrži i odredbe koje nisu usko vezane za probleme održavanja i...

Angažujte profesionalnog upravnika

Neka profesionalni upravnik radi za vas!

Ukoliko ne želite da preuzimate odgovornosti koje je doneo novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, onda je pravi trenutak da nas kontaktirate.

Kontaktirajte nas
Vladimira Tomanovića 35, Beograd
e-mail adresa

Pošaljite nam poruku